Lunin net Lunin koledar Horoskop Modre misli LN MagazinLN Forum LN Blogi Razglednice
Moje-zdravje.com Moje Zdravje
  Kamilica
  Bezeg
  Šipek
  Melisa
  Preslica
  Rman
  Tavžentroza
Novi prispevki
Novi prispevki
Lahko nastopi na cvetni prah, jagode, breskve, paprike, pomaranče, kravje mleko, aspirin, penicilin, pik mrčesa itd. Do nje lahko pride pri neposrednem stiku s kožo ... »

Uporabljamo ga za čiščenje zavesti pri meditaciji in za dosego višjih stanj (še posebej v družbi ametista ali roževca), ker uravnoveša. Krepi izražanje, lajša govor ... »


ZDRAVILNA ZELIšČAKje dobimo zdravilna zelišča

Najboljše je, če sami naberemo zelišča, ki jih potrebujemo (in poznamo!), na čistem in neonesnaženem območju. Naberemo vedno samo toliko, kot potrebujemo, ne delajmo si nepotrebnih zalog, saj v glavnem vsaka sestavina za čaj izgubi moč po približno dveh letih.

Ne pulimo zeli vsevprek (razen če ne potrebujemo korenin); če ne poznamo dobro zdravilnih rastlin ali če nismo vešči v nabiranju, je bolje, da prepustimo ta posel strokovnjakom; obstajajo številne apotečne trgovine, v katerih lahko dobimo vse mogoče zeli in tudi že pripravljene mešanice.

Kako pripravljamo čaje

Čaje ponavadi pripravimo tako, da v zavreto vodo (posodo nato odstavimo od ognja) nasujemo približno slabo žličko čaja na skodelico in nato pokrito pustimo stati 5 - 10 minut (kamilični čaj naj odstoji kvečjemu 5 minut - sicer izgubi vse učinkovine). Čaj nato odcedimo in si ga pripravimo po želji in potrebi; lahko dodamo limono, med, javorjev sirup ali sladkor. Slednjega pa se raje izogibajmo ali uporabimo rjavega. Lahko pa pijemo čaj brez vsega - in nekateri so na tak način ravno najbolj učinkoviti (npr. tavžentroža in vsi čaji, ki jih pijemo pri težavah z želodcem in prebavili).

Iz čaja si lahko pripravimo tudi zavretek, kjer nekaj časa sestavine tudi kuhamo; tako ravnamo predvsem pri čajih za zunanjo uporabo (npr. prevretek za obkladke, obloga za lase...), pri tistih, ki so sestavljeni iz trdih delov rastlin, kot je npr. lubje, les ali korenine. Čaj lahko pripravimo tudi tako, da zvečer zel namočimo v mrzlo vodo, zjutraj pa ga popijemo kar takega (seveda smo prej odstranili zeli), ali pa ga pristavimo na ogenj le do začetka vretja.


Zelisca


Lunin forum
Pošlji stran prijateljem
Na vrh

| © 2000-2016 EyeCatching | ISSN 1581-2332 | Vse pravice so pridržane |
Vsebina je na voljo vsakemu obiskovalcu brezplačno v osebne namene. Vsi teksti, grafično oblikovanje in ilustracije
so avtorsko delo in jih ni dovoljeno objavljati, prenašati ali kako drugače razširjati brez pisnega dovoljenja avtorjev.
Lunin net gostuje na hitrih in zanesljivih strežnikih podjetja INFOBIA.